Kuvat: Mikko Roininen
Koulullamme järjestettiin eduskuntavaalipaneeli, johon tulivat edustamaan Aino Syrjänen (Kristillisdemokraatit), Heidi Komulainen (Vasemmistoliitto), Niko Korte (SDP), Juha-Pekka Rusanen (Keskusta), Markus Purdy (Perussuomalaiset), Sara Sajaniemi (Vihreät) ja Nelli Berg (Kokoomus).
Kaikki kansanedustajat olivat nuoria, mikä toi lisämielenkiintoa tilaisuuteen. Paneeliin osallistuivat kaikki lukiolaiset sekä yläkoulun 9. luokkalaiset. Tilaisuuden juontivat Hanna Pääkkö ja Tuomas Repo.
Juontajat Hanna Pääkkö ja Tuomas Repo
Vaalipaneelissa saatiin aikaan hyödyllistä keskustelua ajankohtaisista asioista: ydinvoimasta, Natoon liittymisestä ja yliopiston pääsykokeista aina homojen avioliittoon saakka.
Alussa juontajat esittivät muutaman kevyen kysymyksen, kuten jalkapallo vai jääkiekko, lenkkipolku vai kuntosali? Kun tästä lämmittelyosuudesta päästiin, siirryttiin vakavampiin keskustelua ja hieman väittelyäkin herättäneisiin aiheisiin. Jokaisella edustajalla oli sekä vihreä että punainen lappu, jota nostamalla he saattoivat ilmaista mielipiteensä kyllä tai ei -kysymyksissä. Tällaisia kysymyksiä olivat muun muassa: Pitäisikö homopareille sallia adoptio-oikeus ja pitäisikö oppilaat valita korkeakouluopintoihin vastedes pääasiassa ylioppilastutkinnon tai ammattitutkinnon arvosanojen perusteella? Adoptiokysymykseen kaikki muut paitsi Kristillisdemokraatit vastasivat vihreällä kyllä -lapulla. Aino Syrjänen perusteli ei -kantaansa sillä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen oikeudellinen suhde, ja että on hyvä, että lapsella on roolimallinaan sekä mies- että naismalli.
Homoavioliitto-äänestys
Yliopiston pääsykokeita koskevaan kysymykseen kaikki nostivat punaiset laput. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki olivat tietyillä aloilla jatkossakin pidettävien pääsykokeiden kannalla. Juha-Pekka Rusanen sai tämän kysymyksen kohdalla puheenvuoron, ja edusti puheellaan valintakokeista yleistä mielipidettä.
Kannatatko ydinvoimaa? Tähän kysymykseen Nelli Berg vastasi kannattavansa, sillä ydinvoima kuormittaa tällä hetkellä vähiten luontoa. Aino Syrjänen oli samoilla linjoilla, mutta lisäsi, ettei antaisi jatkossa enää lisälupia uusille voimaloille, vaan kannattaisi myös biovoimaa ja uusiutuvaa energiaa.
Taloudesta ja sen ongelmista puhuttaessa saatiin paljon keskustelua aikaan. Taloustilanteen parantamiseksi esitettiin muun muassa veronkorotuksia, innovaatioihin panostamista ja ilmastonmuutoksen muokkaamista bisnekseksi. ALV:n noston kannalla ei yleisesti oltu, sillä se koskettaisi paljon myös pienituloisia ja olisi heille haitaksi. Osa ehdokkaista oli myös valmis leikkaamaan maanpuolustuksesta ja lyhentämään asepalvelusta neljään kuukauteen. Nämä kaikki mielipiteet kuitenkin keräsivät sekä puoltajia että vastustajia.
Pelkkää punaista lappua näkyi myös Natoon liittymisen kysymyksen kohdalla. Kukaan edustajista ei ollut Naton kannalla, vaan Natoa sanottiin esimerkiksi "menneen ajan liitoksi". Väitettä perusteltiin sillä, että Nato ei vastaa enää tämän päivän maailmasuhteita. Keskustelua kirposi myös palkka-armeijasta, johon Nato saattaisi Suomenkin ohjata. Palkka-armeijaa ei olisi varaa pitää yhtä suurena kuin mitä Suomen nykyinen armeija on. Esitettiin myös, että maailmassa pitää rakentaa rauhaa ilman aseita, eikä sotilasliitto oikein edusta tätä näkökulmaa. Vihreiden Sara Sajaniemi ehdotti leikkauslistalleen maanpuolustusta.
Sara Sajaniemi ja Nelli Berg
Turkistarhauskeskustelussa muut edustajat olivat sitä vastaan, paitsi Perussuomalaisten Markus Purdy sekä Juha-Pekka Rusanen Keskustasta. Rusanen perusteli kantaansa sillä, että mieluummin tarhaukset tehdään Suomessa kuin vaikka Kiinassa. Nelli Berg nosti punaisen lapun, mutta asiaa häneltä kysyttäessä hän sanoi, ettei kieltäisi turkistarhausta, vaan pyrkisi vähentämään kärsimystä.
Nuorisotyöttömyyden ongelmaa pyryttiin ratkaisemaan lukioonkin lisättävillä työharjoittelujaksoilla ja parantamalla työn saatavuutta. Opinto-ohjausta tulisi lisätä ja parantaa. Julkisen sektorin tulisi olla aktiivisempi ja lisätä nuorille suunnattuja kohtuupalkkaisia töitä. Nuorille pitäisi myös maksaa siedettävää eikä alatasoista palkkaa. Edustajat olivat yleisesti myös sitä mieltä, että jokaisen nuoren tulisi saada muukin todistus kuin riittämätön peruskoulun päättötodistus. Tämä johti Niko Kortteen ehdotukseen oppivelvollisuuden nostamisesta 18 vuoteen saakka. Todettiin myös, että yliopisto-opiskelijoiden tulisi saada ansaita menettämättä tukiaan.
Heidi Komulainen äänessä
Keskustelua irtosi myös nuorison mielenterveysongelmien ehkäisystä. Monet ehdokkaat painottivat jo lapsuudessa tehtäviin valintoihin ja kasvatukseen. Niko Korte kertoi, että kaikki alkaa päiväkodista ja se vaikuttaa loppuelämään. Lapsien ja nuorten pitäisin päästä harrastamaan, mutta usein harrastukset todella kalliita, valitteli Nelli Berg. Berg painottaa myös, että vanhemmat, opettajat ja terveydenhoitajat ovat tärkeässä roolissa mielenterveysongelmien ehkäisyssä. KD:n ehdokkaan Aino Syrjäsen mielestä terveyden peruspalveluista ei pitäisi leikata ja nuorille pitäisi olla enemmän palveluaja tarjolla, myös ilman lähetettä.
Paneelin herättämä keskustelu jatkui oppilaiden keskuudessa varmasti koko koulupäivän loppuun saakka. Paneelin jälkeen koulussamme järjestettiin varjovaalit, joissa koululla vierailleista seitsemästä ehdokkaasta sai äänestää omaa suosikkiaan. Oppilaat kävivätkin äänestämässä mukavan ahkerasti. Nähtäväksi jää, mitä ehdokkaamme saavat oikeasti aikaan, jos pääsevät edustamaan kansaamme eduskuntaan piakkoin järjestettävissä oikeissa eduskuntavaaleissa.
Minna Canthin vaalitulos:
1. Niko Korte (SDP) 80
2. Markus Purdy (PS) 26
3. Nelli Berg (KOK)21
4. Sara Sajaniemi (VIHR) 18
5. Heidi Komulainen (VAS) 10
6. Juha-Pekka Rusanen (KESK) 5
7. Aino Syrjänen (KD) 2